gorąca meksykanka zimą

Moja Kuchnia  ….  jest, szybka, zdrowa i nieskomplikowana :-)

lubię czasem postać przy garach, ale nie jestem wybitnie utalentowana w tej dziedzinie, utalentowana wystarczy 😉 a do tego kocham smacznie zjeść

mam kilka dań tak zwanych popisowych i dzisiaj chcę Wam zaproponować Zupę Meksykańską  -bo muszę się do tego przyznać, mianowicie……

Kocham zupy, kremy i chłodniki

Tę zupkę najczęściej serwuję swoim domownikom i gościom o tej porze roku, nazywam ją zimową bo jest dość gęsta, syta oraz cudownie rozgrzewa, zwłaszcza po zimowym spacerze :-)

mekssykanka ;-)

 

potrzebne nam będą: (przepis na 2l wody)

  •  2 kostki rosołowe drobiowe
  • 0.5kgmięsa mielonego
  • 1 por średniej wielkości
  • 1papryka czerwona i 1 zielona
  • puszka zielonego groszku
  • puszka kukurydzy
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 2 łyżki śmietany do zupy
  • przeprawa do kuchni meksykańskiej Knorr

DSC03575

 

sposób wykonania
Gotujemy bulion i między czasie podsmażamy lekko posolone mięso mielone wraz z porem(ok.3min), następnie łączymy je z bulionem. Do naszej zupy dokładamy pokrojoną paprykę i gotujemy na wolnym ogniu ok 15-20 min. Kiedy w powietrzu poczujemy przyjemny zapach gotującej się zupki należy dodać resztę składników, puszkę kukurydzy, serek topiony pokrojony w kostkę i dwie łyżki śmietany, to wszystko podgotować jeszcze około 5min. Na samym końcu dodajcie groszek, z racji tego, że się szybko rozgotowuje i przyprawę. Ja zazwyczaj wsypuję całe opakowanie, gdyż lubimy pikantne potrawy, ale Wy uważajcie 😉 na początek zacznijcie od 2 łyżek.

mmmm pycha!   SMACZNEGO!

 

 

 

2 myśli nt. „gorąca meksykanka zimą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>